The cookie settings on this website are adjusted to allow all cookies so that you have the very best experience. If you continue without changing your cookie settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on our website. However, if you would like to, you can change your settings at any time using the Change cookie settings link in the account menu. 
    

Continuous Plant Room Louvre Walls

Continuous Plant Room Louvre Walls

Continuous louvre walls installed in data hall
Continuous louvre walls installed in data hall

As the name suggests, this is the method by which walls can be created from a combination of rows of vertical mullions with louvre blades clipped to them. Common uses of continuous louvre walls include creating plant rooms and creating visual screens on the upper levels of buildings. Continuous louvre walls are generally fabricated from the larger pitch louvre blades, typically 75 mm or 100 mm.

Continuous louvre walls often incorporate louvre doors as part of the system. Latest generation louvre walls use elliptical louvre blades rather than the more traditional “Z” profile blade. Typically available in 60 mm, 120 mm, 145 mm and 200 mm blade widths, and designed to maximise the throughput of air from one side of the wall to the other, these systems offer a typical free area of between 40% and 50%, making them viable, cost effective alternatives to “Z” blade systems.

See continous louvre wall project case study

 


Continuous louvre walls installed in data hall

Continuous louvre walls installed in data hall

: *
: *
: *
Type the characters you see in the picture:
Captcha

*

Data Hall Cooling / Security Walls - Case study

Client:  Internet Service Provider

Requirement: Data Hall Cooling Walls

Overview: The client has built six data halls within a secure premises. Each data hall was required to have floor to ceiling louvred walls which run the entire length of the rooms. In total over 600 m2 of ventilation louvre walls.

The solution: Aluminium Systems Ltd installed heavy duty box sections to create a framework of vertical and horizontal supports. Each framework standing over 5 metres high and with widths of up to 40 metres, fixed to heavy duty steel uprights, and bolted to the floor. This framework formed the basis of each of the systems, which consisted of vertical mullions carrying 30 x 145 mm wide elliptical blades at 100 mm centres.

The challenges: Three of six data halls were on the ground floor, with remaining three immediately above them. The louvre blades were each supplied at a length of 7.5 metres and then trimmed to exact size in situ. This meant that a total of 900 blades were supplied to site, of which 450 had to be brought up to the first floor by telehandler and then manoeuvred by hand into position. The supply, delivery and safe storage of the blades required careful logistical management and clear and accurate communications between the site management, the installation team and the delivery company.

Each of the data halls required a carefully planned timetable of events to ensure that the delivery and installation of the framework, louvre blades and flashings occurred at the correct point in the overall project timeline. Working closely with other trades, such as flooring and ceiling fitters, electricians and air conditioning engineers, our fabrication, delivery and installation teams were able to ensure “just in time” delivery and fitting.

The project was delivered on time and within budget.

Motorised Brise Soleil

Motorised Brise Soleil - when should motorised BS be considered?

For many applications, a fixed blade system provides all of the functionality required by the client. For example, if the system is being used primarily as privacy screening, or as an architectural feature, then a fixed blade system is almost always the preferred solution. Even when solar shading is the primary objective, this can still very often be achieved by the use of a fixed blade system. With lower costs, simplified installation and no moving parts, a fixed blade system offers most customers the best balance of functionality against price and ease of use.

There are however circumstances when an adjustable blade system provides more consistent solar shading across the whole of the day, and throughout the year. If such a system is required, then the blades are mounted on pivot points at each end, joined together with a connecting rod, and moved by means of an electric actuator (a motor that moves the connecting rod backwards and forwards). The amount of movement and the direction of rotation are usually controlled by a hand held wireless controller, rather like a TV remote control. However, if required a third party automated system, such as a BMS (building management system) can be linked in to control the motor automatically.

Data Hall Cooling / Security Walls - Case study

Client:  Internet Service Provider

Requirement: Data Hall Cooling Walls

Overview: The client has built six data halls within a secure premises. Each data hall was required to have floor to ceiling louvred walls which run the entire length of the rooms. In total over 600 m2 of ventilation louvre walls.

The solution: Aluminium Systems Ltd installed heavy duty box sections to create a framework of vertical and horizontal supports. Each framework standing over 5 metres high and with widths of up to 40 metres, fixed to heavy duty steel uprights, and bolted to the floor. This framework formed the basis of each of the systems, which consisted of vertical mullions carrying 30 x 145 mm wide elliptical blades at 100 mm centres.

The challenges: Three of six data halls were on the ground floor, with remaining three immediately above them. The louvre blades were each supplied at a length of 7.5 metres and then trimmed to exact size in situ. This meant that a total of 900 blades were supplied to site, of which 450 had to be brought up to the first floor by telehandler and then manoeuvred by hand into position. The supply, delivery and safe storage of the blades required careful logistical management and clear and accurate communications between the site management, the installation team and the delivery company.

Each of the data halls required a carefully planned timetable of events to ensure that the delivery and installation of the framework, louvre blades and flashings occurred at the correct point in the overall project timeline. Working closely with other trades, such as flooring and ceiling fitters, electricians and air conditioning engineers, our fabrication, delivery and installation teams were able to ensure “just in time” delivery and fitting.

The project was delivered on time and within budget.

Fire Escape Screening - Case study

Client: Developer, Accra, Ghana.

Requirement: To enclose seven storey fire escape.

Overview: The developer, who is a long term client of Aluminium Systems, built a substantial office block incorporating a ground floor car dealership, and his own head offices on the seventh floor. He considered that the building would be enhanced by the fitting of louvre blades around the entire fire escape, plus further runs of continuous louvre walls to hide roof mounted water tanks and to provide privacy to the penthouse office suites.

Solution: A three sided louvre wall was constructed using 145 mm wide elliptical louvre blades, running from ground floor to seventh floor, with fire escape doors incorporated on the ground floor. This part of the system was bolted back to the steel fire escape, whilst the privacy and sight screens were fixed back to modified existing structural steel frame. Please see the additional images for the integrated louvred fire escape door with one-way operation for security and integrated pull bar which was manufactured with eliptical blade to match the louvre wall.

Challenges: The major challenge with this project was the fact that the installation was complex and unusual, and 4,500 miles away. Aluminium Systems shipped the system in ready-made sub-assemblies, all carefully wrapped, identified and labelled. Then a two man team attended site once the materials had cleared customs, and spent two weeks supervising the initial part of the installation. Once satisfied that the local work force were sufficiently experienced, they returned to the UK, and the total installation was completed within the following six weeks.

The building, called The Grand Oyeman, is now a well established landmark in the business district of Accra, and the louvre walls covering the fire escape are floodlit at night.

Testimonial:

"Nowak Developments Limited is a Property Development Company in Ghana and we have used Aluminium Systems for all of our solar shading and screening requirements for the past seven years. We are not just a satisfied customer but, a very happy one at that. We are happy with the quality of their products, attention to detail and customer service in general and strongly recommend them"

Oko N. Omaboe | Nowak Developments Limited