Cookies help us deliver the best experience on our website. By using our website, you agree to our use of cookies.

Vertically Mounted Ladder Screening

Vertically Mounted Ladder Screening

Vertically Mounted Ladder Screening
Vertically Mounted Ladder Screening
Vertically Mounted Ladder Screening - in addition to horizontal Brise Soleil

Vertically mounted systems offer a high degree of solar shading in certain circumstances, but can also offer security and privacy functionality. Although generally offered as a fixed blade system, vertically mounted ladder systems lend themselves quite well to being motorised, offering a more comprehensive level of screening, and allowing the customer to adjust the blade angle.

Vertically mounted ladder systems are quite often used to shade runs of curtain wall, particularly in commercial buildings that have large areas of glazing such as car showrooms, office blocks or in schools. The blade size, pitch and angle will determine the amount of shading in any given situation.

Fixing this type of system to a run of curtain wall needs to be planned well in advance, as the mounting brackets have to be incorporated into the curtain wall mullions before they are installed. 


Office Premises, Sollihull - Case Study

Customer description: Office Premises, Sollihull. 

Requirement: Replace existing system with new one

Overview: The client wished to replace the existing horizontally mounted canopies and replace them with a new system based on horizontal mullions and bird beak blade supports.

Solution: Aluminium Systems de-installed all of existing 300 mm wide elliptical louvre blades and horizontal mullions and removed them from site. A completely new system was then fabricated and installed, using a new 300 mm wide blade system, with GRP bird beak fixing brackets. The bird beak was designed specifically for the project, and integrated with Aluminium Systems proprietary mullion extrusion.

The challenges: The offices that the Brise Soleil shaded were fully operational, and had staff members using the premises on a daily basis. This meant that both the de installation of the old system, and the installation of the new system had to be undertaken with members of the public nearby. 
The project had to be carefully co ordinated with the office staff to ensure their safety, whilst at the same time getting the project completed. This involved carefully planning all aspects of the work to be done, right down to the removal of mature shrubs and their subsequent safe replanting once the works were complete!

The project involved a considerable amount of weekend and evening work by installation and delivery staff, to minimise disruption to the everyday operation of the offices.

Out of town retail outlet Brise Soleil Installation - Case Study

Customer description: Out of Town retail outlet

Requirement: Vertically mounted fixed blade Brise Soleil

Overview: The client had taken over an old retail outlet and wanted to give it a complete make over, including architectural screening detail to the upper elevation where it joined the roof.

Solution: The building required the vertical screening to all four sides, which meant that multiple sets of mitred corners were required to achieve a continual run of louvre blades. Personnel access to the roof was also required, which meant hinged doors with the same continuous louvres were set into the louvre walls at various positions.

The challenges: The building required the vertical screening to all four sides, which meant that multiple sets of mitred corners were required to achieve a continual run of louvre blades. Personnel access to the roof was also required, which meant hinged doors with the same continuous louvres were set into the louvre walls at various positions.